Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Имя пользователя: Пароль:

Автор Тема: Павуки. Каракурти.  (Прочитано 13873 раз)

Сонце

  • Старожил
  • ****
  • Сообщений: 337
    • Просмотр профиля
Павуки. Каракурти.
« : 10 Августа 2010, 00:17:57 »
Каракурт (Latrodectus tredecimguttatus)


     
     Каракурт (від тюрк. «кара» — чорний і «курт» — черв'як, комаха; лат. Latrodectus tredecimguttatus) або степовий павук — вид отруйних павуків з роду чорних вдів.

     Каракурт має середню величину: самка 10—20 мм, самець 4—7 мм. Тіло чорне, у самця і самки на черевці червоні плями, іноді з білим оздобленням навколо кожної плями. Повністю статевозрілі особини набувають чорного кольору без плям, з характерним блиском (плями у дорослих павуків характерніші для виду, що живе в Америці і Австралії, - Latrodectus mactans).

     На тварин і людини не нападає, якщо його не потривожать. Укуси самки можуть бути смертельними для людини і таких тварин, як верблюд або кінь. Самець, маючи набагато менші розміри, небезпеки для людини не має, оскільки не може прокусити досить товсту шкіру людини. Не несе він небезпеки і для тварин в такій мірі  як самка. Кількість укусів каракуртом людей і тварин підвищується якраз в періоди міграцій самок в червні і липні.

     Найбільш отруйні статевозрілі самки. Отрута каракурта не тільки в 15 разів сильніша за отруту однієї з найстрашніших змій — гримучої змії, але і взагалі є одним з найотруйніших речовин, що мають органічне походження, на Землі.

     Ці павуки пересуваються швидко, а нападають непомітно. Те, що людину укусив каракурт, медики дізнаються за яскраво помітними симптомами: отрута цього павука вражає нервову систему. Окрім різкого болю, потерпілий випробовує сильний страх.


     Проживання

     Зустрічаються в пустинній зоні Казахстану, Середньої Азії, Ірані, Афганістані, по берегах Середземного моря і Єнісею, в Північній Африці, Південній Європі і на півдні України (Криму і в степу). Відмічені випадки нападу на півдні Уралу, прикордонних з Казахстаном територіях (Оренбурзької області). В останнє десятиліття випадки укусів каракурта стали також реєструватися в Азербайджані. Останнім часом збільшилася популяція в Ростовській області.

     Основні житла — на  пустирі, під каменями, в кам'яних завалах, на схилах ярів, мишачих норах, стінах, тріщинах, місцях складування дров, в надвірних будовах власних будинків, темних кутах гаражів, в стайнях, хліву і сухих купах старого сміття, в сараях і інших господарських спорудах

     Головною особливістю поведінки павуків є те, що вони люблять плести павутину навколо отворів і дірок.
     Густі трави і чагарники каракурты не люблять.


     Розповідь спостерігача

     Самка - насиченого чорного кольору; тулуб великий, круглий, а лапи тонкі і довгі. Вона сиділа не в землі, як самець, а на поверхні: біля кущика трави було сплетено невелике гніздо з павутині, дрібного сміття, дохлих жучків. В середині лежало велике, розміром з копійчану монету, яйце. Відчувши небезпеку, самка міцно вчепилася лапами за яйце і прагнула не відпускати його.


     Розмноження

     Каракурт дуже плодовитий, і періодично (раз в 10 — 12 або 25 років) спостерігаються спалахи його масового розмноження.

     Для житла і розмноження самка сплітає  гніздо в поглибленнях ґрунту, часто в норах гризунів і дренажах вентиляційних систем, розтягуючи біля входу ловчі тенета з неправильно переплетених ниток. Зимують яйця в коконах, які по два, — чотири підвішуються в гнізді. Молодь виходить в квітні і розноситься на павутині вітром. До червня павуки стають статевозрілими. З настанням жари самки і самці мігрують, розшукуючи захищені місця, де влаштовуються тимчасові плетева для спаровування. Після цього самки знову бродять у пошуках місць для пристрою постійного гнізда, де розміщують кокони.

     Ентомологи  говорять, що каракурт ніколи не нападає першим. Це захисна реакція.  Радять бути уважнішими: не залишати одяг на вулиці, не працювати в городі босоніж.
     Укус відбувається, якщо потривожити його гніздо або притиснути павука.


     Перебіг подій при укусі

     Як вже повідомлялось отрута комахи є однією з найотруйніших органічних речовин на  Землі.
     Кусає павук не дуже боляче. Укушене місце не зпухає, біль швидко проходить, а уві сні укус можна і не відчути.
     На місці укусу видно маленьку червону плямочку, яка швидко зникає. Через 10—15 хвилин різкий біль розповсюджується в ділянку живота, поясниці і грудей, німіють ноги. Наступає сильне психічне збудження, укушений випробовує страх смерті. Нерідко спостерігаються запаморочення, головний біль, задуха, судоми, блювота. Характерне посиніння лиця , уповільнення і аритмія пульсу, поява білка і крові в сечі. Потім хворий стає млявим, але поводиться неспокійно, сильні болі позбавляють його сну. Симптоми тривають  у важких випадках – до декількох днів.
     Через 3—5 днів на шкірі з'являється характерна висип і стан поліпшується. Одужання наступає через 2—3 тижні, але слабкість зазвичай залишається ще більше місяця. У важких випадках, за відсутності медичної допомоги, через день-два після укусу наступає смерть.


     Засіб лікування

     Найбільш ефективний засіб лікування — противокаракуртовая сироватка, що виготовляється Ташкентським бактеріологічним інститутом. Після внутрішньом'язового введення 5—10 см3 сироватки страждання хворого утихають, і через 3—4 дні він видужує. Рекомендується також внутрішньовенне вливання 2—3-процентного розчину марганцевокислого калію (2—5 см3). П. І. Маріковський запропонував припікання укушеного місця займистою головкою сірника, але обов'язково не пізніше за дві хвилини після укусу. Також згадується спосіб з розкуреною цигаркою. Від нагрівання отрута, що не встигля всмоктатися в кров,  руйнується. Цей спосіб незамінний в глухому степу, далеко від медичної допомоги.


     Заходи безпеки

     Для огорожі сплячого від заповзання каракурта застосовують запону, добре натягнуту і підвернуту краями під постіль. Від укусів каракурта сильно страждає худоба, особливо чутливі верблюди і коні, які зазвичай гинуть. У роки масового розмноження цього павука не раз відбувався значний мор худоби і тваринництво терпіло значні збитки. Тепер в місцях розмноження каракурта його знищують обприскуванням ґрунту гексахлораном і іншими отрутами.

     Для боротьби з каракуртами використовують креозот або низькотоксичні інсектициди групи пиретринів (Pyrethrines), що виготовляються на основі рослинної сировини (ромашка, хризантема) і розпилюються один раз в три місяці.

     Рекомендується проводити на своїх дачних ділянках і приватних подвір'ях санітарне прибирання. Потрібно своєчасно прибирати сміття, не залишати надовго скошену траву, перевіряти компостні купи. «Чорна вдова» не любить селитися в доглянутому дворі, садку і городі.


« Последнее редактирование: 18 Августа 2010, 22:52:25 от Сонце »
Записан